Cupping

Cupping

Cupping is een techniek die wordt gebruikt om stagnatie op te heffen en het behandelde gebied te reguleren. Het is voor ons westerlingen een nog onbekend gebruik. Het resultaat ziet er afschrikwekkend uit, maar zo erg is het echt niet! Deze behandelvorm zie je ook steeds vaker bij topsporters.

Hoe werkt cupping?

De binnenkant van de glazen cup wordt verwarmd met een vlam. Daarna wordt deze gelijk op de huid geplaatst en trekt vacuüm. Zo worden stagnaties via de huid verwijderd. Nieuw bloed stroomt naar het gestagneerde gebied en bevordert het herstel. De reactie van het vacuüm op de stagnatie is zichtbaar door verschillende patronen en/of verkleuringen op de huid.

  • Rood (licht of donker) geeft een hitte aan.
  • Paarsrood wijst op een bloedstagnatie
  • Paarsblauw laat zien dat er koude aanwezig is
  • ‘Bloem’ patroon betekent een deficiëntie
  • Vocht, “poffertjesvormen” of blaasjes laten zien dat er damp zit
Doet het pijn?

Het geeft een beetje een beurs gevoel, meer niet. Het ziet er vaak erger uit dan het voelt. Waarschuw daarom even je partner van te voren.

Hoe lang zijn de tekeningen van de cups zichtbaar?

Dat is per persoon verschillend en varieert van één dag tot anderhalf á twee weken. Als het langer dan een week zichtbaar blijft, dan cup ik nog een keer. Het herstel blijkt dan langzaam te gaan.

Wordt er bij elke behandeling gecupped?

Nee, alleen als het nodig is.

Ik cup alleen in overleg. Want stel je voor je hebt een gala? Of je ziet het cuppen gewoon niet zitten! Jij hebt altijd de controle. Ook cup ik nooit bij de eerste behandeling. In eerste instantie probeer ik altijd de stagnatie weg te masseren. Blijkt het erg hardnekkig te zijn, dan kunnen we kiezen voor cups.

Comments are closed.