Diagnose

Diagnose

WU Xing

Vrij vertaald: de 5 elementen.

Aarde, Metaal, Water, Hout en Vuur. Elk element is gerelateerd aan een organenkoppel. Ze resoneren met emotie, smaak, zintuigen, weefsel, seizoen, klimaat, beweging en kleur.

Deze manier van diagnosticeren is een reflectie op de natuur. Het uitgangspunt is dat de natuur zichzelf in evenwicht houdt. Bij een tekort of overschot doet de natuur er alles aan dit te herstellen. Lukt herstellen niet, dan is ziekte onvermijdelijk.

Neem bijvoorbeeld Aarde. Haar gerelateerde organen zijn de maag, milt en alvleesklier. Aarde is het centrum van alle aspecten. Zonder Aarde is er geen bestaan, zonder voeding ook niet. Aarde is het centrum en resoneert met piekeren, behoefte aan zoet, de spieren, de nazomer en heeft vaak een afkeer van damp. Iemand die veel piekert, de snoeppot leegrooft en een hekel heeft aan warme vochtige dagen is dus vaak een type met een disbalans in Aarde.

Omdat Aarde zoveel aandacht trekt, raken de andere elementen uit balans. Zoals het Hout element, gerelateerd aan de lever en galblaas. Dit kan leiden tot stagnatie van de lever, emoties als woede en frustratie en/of geïrriteerde pezen, opstijgend maagzuur of galstenen.

Een disbalans in Aarde kan ook het element Water beïnvloeden. Symptomen zijn vermoeidheid, piekeren, gevoelens van angst, pijn in de onderrug, oorsuizen en behoefte aan zout eten.

Zo zijn er oneindig veel vormen van disbalans die zich op oneindig veel manieren kunnen uiten. De truc is alles te herleiden naar de oorsprong. We zullen dus gedetailleerd moeten kijken naar de soort klacht, de locatie en hoe en wanneer het zich uit. We kijken ook welke emoties overheersen en hoe de voeding eruit ziet. Dit alles om een gedegen diagnose te kunnen stellen.

Comments are closed.